Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Σπόροι....Ειρήνης !!!

Η Έλενα Καρανταγλή, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου από την Χαλκιδική, βραβεύτηκε πριν λίγο καιρό από την Unesco για το βίντεο που δημιούργησε για την ειρήνη.
Η 17χρονη μαθήτρια συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό της Unesco εκφράζοντας την άποψή της για την ειρήνη μέσω ενός βίντεο για το θέμα: «Πολιτισμός της Ειρήνης».
Η νεαρή κοπέλα ήταν μία από τους 1.300 νέους ηλικίας 14 έως 25 ετών που έλαβαν μέρος, κερδίζοντας το βραβείο στην κατηγορία του video clip.
 Το βραβευμένο βίντεο «Οι σπόροι της ειρήνης» διάρκειας ενός λεπτού δημιουργήθηκε με την τεχνική stop-motion/κινούμενο σχέδιο αποτέλεσμα ατομικής διεργασίας.

" Καταρχάς, συμβολίζω την ειρήνη με "σπόρους" οι οποίοι πρέπει να φυτευτούν στην ανθρώπινη κοινωνία…
Οι σπόροι της ειρήνης συγκαταλέγονται ανάμεσα στους σπόρους της αγάπης, και την αστερόσκονη των ονείρων και αφού τους φυτέψουμε και τους ποτίσουμε με κάποιες διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες όπως ο ανθρωπισμός, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, το δένδρο της ειρήνης με τη φροντίδα και την επιμέλεια μας, αναπτύσσεται.
Στα κλαδιά του διανθίζουν τα "προϊόντα" ενός πολιτισμού ειρήνης. Ανάμεσα τους, η τέχνη, ο διάλογος, η αμοιβαία κατανόηση, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η δικαιοσύνη, η ανεκτικότητα, η ελευθερία, η ενότητα...
Όλα τα "άνθη" ενός πολιτισμού ειρήνης είναι η ίδια η ειρήνη…
Το μήνυμά μου: βιώνουμε την ειρήνη όταν αυτά τα μικρά μεγάλα πράγματα υπάρχουν στη ζωή μας.
Και γιατί η ειρήνη να είναι ένα δένδρο;
Η ειρήνη είναι μία έννοια με βάσεις, με βαθιές ρίζες...
Τα φύλλα της, οι αξίες της έχουν πράσινο χρώμα, το χρώμα της ελπίδας και είναι στραμμένες προς τον ήλιο, "τα ιστιοφόρα της αυγής"…
 Η διατήρηση της ειρήνης είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, δε δημιουργείται από το τίποτα, είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την ενδυνάμωση του κορμού της…
Δε θα ήθελα να ερμηνεύσω περισσότερο τους συμβολισμούς καθώς η ταινία θα ήθελα να προσεγγίζεται από τον καθένα προσωπικά και να αφήνει μία "γεύση"...
Έλενα Καρανταγλή

Η Έλενα συμμετείχε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τον εθελοντισμό των νέων και το διάλογο, στις 3-5 Δεκεμβρίου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου βραβεύτηκε από την ίδια τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα και τον Πρίγκιπα Faisal Bin A;Ebdullah της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν στο δοκίμιο, στη φωτογραφία, στο βίντεο και στις γραφικές τέχνες.

«Για τον διαγωνισμό ενημερώθηκα από αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας από email που έφτασε στο σχολείο μου, το Γενικό Λύκειο Πολυγύρου και στη συνέχεια από τo επίσημο site της Unesco. Ήταν για μένα μια πρόκληση» λέει στο halkidikinews.gr η Έλενα Καρανταγλή.

Τα έργα αξιολογήθηκαν από μία επιτροπή με βάση την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα τους, με την οποία οι νέοι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται και εξέφρασαν το όραμά τους για την ειρήνη και τη μη βία.
Στο τέλος των συζητήσεων τα έργα που επελέγησαν, αποτυπώνουν την ικανότητα των δημιουργών να αναδείξουν τις βασικές αξίες του πολιτισμού της ειρήνης και της μη βίας , συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της διαφορετικότητας , του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου , της δικαιοσύνης και της ισότητας.
Η Ειρήνη χτίζεται και στη βάση με την καλλιέργεια της φιλίας, της ανεκτικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών και μάλιστα από τη νεαρή ηλικία ....Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου